Ambiyans Bilgi ve İletişim Ana sayfa   Site haritası   Eposta   Sık kullanılanlara ekle    
  Hakkimizda Hizmetlerimiz Referanslar Haberler Destek Iletisim
 
Destek Makaleleri
 
E-posta Ayarları - Outlook Express
Eposta Ayarları - Outlook 2003
Eposta Ayarları - Windows Mail
Outlook Express 587.port geçiş ayarları
Outlook 2003 587.port geçiş ayarları
Outlook 2007 587.port geçiş ayarları
Spam nedir?
Outlook Express'te Önemsiz E-Posta Filtresi Ayarları
Outlook 2003'te Önemsiz Eposta Filitresi Ayarları
Bilgisayar virüsleri hakkında kısa bilgiler
Ekran görüntüsünü alma
Büyük resimleri küçültme
Bazı teknik terimlerin anlamı
Çalınan MSN hesabını geri alma
 
Destek
 

Bazı teknik terimlerin anlamları

Alan adı, hosting ne demek?

Internette bir web siteniz olsun istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfaların ve resimlerin internet kullanıcıları tarafından internet üzerinden erişilebileceği bir sunucuda (server) bulunması gerekmektedir. Kişisel bilgisayarınız bu iş için uygun değildir, çünkü internet sunucuları, bu iş için özel tasarlanmış yazılım ve donanıma sahip, 24 saat çalışan, çok yüksek hızda internete sahip data center'larda bulunurlar. Bu işlemleri gerçekleştirebilen sunucuları Web Server, ve yayınlama işlemine Web Hosting adını veriyoruz. Alan adı ya da internet terimi olarak Domain, web sitenizin internetteki adı ve adresidir. Internet siteleri bu adlar ile belirlenir ve bilgisayarınız bu adresi yazdığınızda siteleri görüntüler. Web hosting sisteminin çalışması için hem bir alan adına hem de barındırma hizmetine (Domain + Hosting) ihtiyacınız vardır. Bu ikisini de ayrı ayrı ya da birlikte sağlayabilirsiniz.

FTP nedir ?

FTP, "File Transfer Protocol" (Dosya Transferi Protokolü ) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. FTP, internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolüdür. Geçmişte, FTP yapmak için görsel arayüzlü programlar henüz geliştirilmemişti. Bu nedenle FTP yapmak için, metin temelli bir program aracılığı ile, komutları metin olarak ayrıntılı bir şekilde yazmak gerekiyordu, bu nedenle FTP yapmak zahmetli bir işti. Ancak günümüzde internetin yaygınlaşması ve daha insanın FTP yapmaya ihtiyaç duymasıyla birlikte, görsel arayüz kullanan FTP programları da pek çok firma tarafından geliştirilmeye başlandı ve FTP yapmak ezbere bilinmesi gereken onlarca komuttan oluşan bir yük olmaktan çıktı.  IP numarası nedir?

IP numarası ve alan adı ne işe yarar? Herhangi bir bilgisayar internete bağlandığı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir numara alır (örneğin 111.204.122.4 ) ve bu numara o bilgisayarın IP numarası olur.

Bunun yanında internete sürekli bağlı olan her bilgisayarında bir IP numarası vardır (162.178.111.24 gibi ). Bu numaraları akılda tutmak ve herhangi bir anda yazmak zor olduğundan, alan adı (domain name ) sistemi adını verdiğimiz bir isimlendirmeye oluşturulmuştur. Herhangi bir bilgisayara (ve o bilgisayar üzerinde yayınlanan web sitelerine ) bağlanmak için karmaşık IP numaralarını akılda tutmak yerine, hatırlanması ve yazılması kolay alan adları kullanılmaktadır (www.bilgisayardefteri.com gibi ). Siz tarayıcınızın adres çubuğuna www.ambiyans.com yazdığınızda, tarayıcınız merkezi bir bilgisayarla iletişim kurarak www.ambiyans.com adresinin yerini tuttuğu IP numarasını öğrenecek ve bu IP numaralı bilgisayara bağlanarak istediğiniz bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.

İnternet adreslerinde görülen kısaltmalar ne anlama gelir?

gov: Hükümet kurumları (ingilizce "government" kelimesinden )
edu: Eğitim kurumları (ingilizce "education" kelimesinden )
org: Ticari olmayan kuruluşlar (ingilizce "organization" kelimesinden )
com: Ticari kuruluşlar (ingilizce "company" kelimesinden )
mil: Askeri kurumlar (ingilizce "military" kelimesinden )
net: Servis sunucular (ingilizce "network" kelimesinden )
ac: Akademik kuruluşlar (ingilizce "academic" kelimesinden )
int: Uluslararası kuruluşlar (ingilizce "international" kelimesinden )
ftp: FTP arşiv sitesi (ingilizce "File Transfer Protocol"den )
www: World Wide Web (bazen bunun yerine "web" de kullanılabilir )
gov.tr: Türk hükümet kurumları
edu.tr: Türk eğitim kurumları
org.tr: Türkiye'deki ticari olmayan kuruluşlar
com.tr: Türkiye'deki ticari kuruluşlar
mil.tr: Türkiye'deki askeri kuruluşlar
net.tr: Türkiye'deki servis sunucular
gen.tr: Herhangi bir şarta ve kısıtlamaya bağlı olmayan alan adları
nom.tr: Kişisel alan adlarıdır, sadece o ismin sahibi olan kişi alabilir. 

Alan adı (domain name) nedir? Neden alan adına ihtiyacım var?

Alan adı (domain name) web sitenizin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan internet kullanıcıları web sitenize ulaşamazlar.

Alan adları ip adresi denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin HostBul.net alan adını adres barına yazdığınızda Internet bu alan adını önce ip adresine çevirir, daha sonra sizi bu ip adresine sahip bilgisayara yönlendirir.

Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz.

Sitem için ne kadar web alanı ve veri transferi limiti gerekir?

Web alanı:

Eğer sitenizde büyük resim dosyaları, film dosyaları veya MP3 barındırmayı düşünmüyorsanız hosting firmalarının sundukları web alanları size fazlasıyla yetecektir. Ortalama bir html dökümanı 20kb boyundadır. 10mb'lık bir web alanına yaklaşık 500 html sayfası barındırabilirsiniz.

Eğer verilerinizi html sayfalarında değil, veritabanınızda tutacak, ve sitenizi PHP, ASP gibi sunucu tabanlı bir programlama diliyle oluşturacaksanız, web alanınızın boyutunu veritabanınıza göre hesaplamalısınız. 100.000 kayıttan oluşan bir Access veritabanı ortalama olarak 10mb yer kaplayacaktır.

Veri transferi:

1 GB'lık veri transferi limiti (bandwidth) 50kb'lık bir sayfanın bir ayda 20.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Eğer yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa, ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa veri transferi ihtiyacınız da buna paralel olarak yükselecektir.

Çoğu site için 3 - 5 GB arası veri transferi limiti yeterli olacaktır.

 
  Ana sayfa | Hakkımızda | Hizmetlerimiz | Referanslarımız | Tüm Haberler | Destek | İletişim
  Ambiyans Bilgi ve İletişim - Tüm hakları saklıdır ® 2009